Benkeplater i laminat

Laminat består av flere lag harpiks impregnert papir, som under høy varme presses sammen til en hard plate. Sortimentet i laminat benkeplate består av forskjellige design, som er 30 mm tykke. Det er noe for enhver smak. Her på siden vises et lite utvalg, men besøk en av våre forhandlere for å se vårt bredere utvalg.

Lightlaminat

Laminat

Nordsjo-kjokken-farsund-pisa-gronn-5

Laminat er et av de mest praktiske materialer til benkeplater.

En laminat benkeplate krever kun vanlig rengjøring uten annen form for vedlikehold. Samtidig finnes laminat i en rekke farger og mønstre og kan kombineres med forkanter i tre, aluminium, aluplexi og ABS, slik at deres nye kjøkken får akkurat det uttrykket, dere ønsker. Avhengig av fargevalget kan laminat benkeplate, leveres med en glatt eller blank overflate, eller med en mere robust nopret overflate.

Laminat har følgende fordeler:

 • Nesten vedlikeholdsfritt
 • Mange spennende kombinasjonsmuligheter med farger og forkanter

Egenskaper om laminat

Laminatbenkeplater er ikke uten grunn et av de hyppigste valgene for benkeplater ved oppussing eller nybygging, da det lar deg velge en benkeplate som matcher resten av kjøkkenet, eller er en fargekontrast. Laminatbenkeplater er noe av det mest praktiske og allsidige til kjøkkenet. Laminatbenkeplater kan avhengig av platetykkelse og forkant, gi mange ulike og individuelle uttrykk, fra det lette flytende med 12 mm plate til det dominerende sterke uttrykket med 60 mm tykt bord.

Laminat er et av de mest brukte materialene, da det brukes til utallige formål i våre hjem som gulv, bord, dører og selvfølgelig til benkeplater, og det brukes i utallige designsammenhenger, fra butikkinnredning til maritim industri. Laminat er et materiale som ikke er begrenset i sitt uttrykk – da det er trykt dekorativt papir som gir laminat sitt utseende. Laminat finnes i mange tykkelser og overflatestrukturer. Laminat er tilgjengelig fra høyglans til supermatt overflate. Der et høyglanslaminat er en meget blank og glatt overflate, hvor riper og fete fingre er tydelige, men gir et fint eksklusivt uttrykk. Veldig matte laminater kan derimot ha en tendens til å få skjold fra syren vi har på hendene og fingrene. Dette omtales som patina på laminat og er dermed ikke en feil på laminatet. For rengjørings- og vedlikeholdsinstruksjoner, se monteringsanvisningen.

Laminat er laget av melaminpapir og/eller fenolimpregnert kraftpapir, som presses hardt i enten en presse som produserer ark (HPL High Pressure Laminate) eller en gjennomgående presse (CPL Continues Pressure Laminate). Forskjellen mellom de 2 laminattypene er produksjonsmetoden, da begge laminattypene oppfyller samme krav i henhold til standarden.

Laminatbenkeplater består av et laminat limt til en sponplate med motlaminat på baksiden. Som utgangspunkt er benkeplater i laminat formstabile, men begrenses av miljøet, noe som gjør at benkeplaten endrer seg avhengig av årstider, temperatur og luftfuktighet. Laminatbenkeplater krever generelt ikke noe spesielt vedlikehold bortsett fra vanlig rengjøring.

En benkeplate i laminat er begrenset av miljøet den befinner seg i. Det betyr at den endrer seg i bredde (opptil 0,02%) og lengde (opptil 0,01%) når det er høy luftfuktighet i rommet og trekker seg sammen når luftfuktigheten i rommet er for lavt. Dette tilsvarer +/- 0,5 mm i bredden på en bordplate som er 620 mm bred. Som utgangspunkt er ikke dette noe problem da elementene som bordplaten er plassert på fungerer på samme måte.

Den relative luftfuktigheten innendørs bør være i området 30-60 % og mellom 17-25 grader. Om vinteren, når utetemperaturen er lav, inneholder luften mindre vann, og den relative luftfuktigheten innendørs vil typisk være i den lave enden av området, mens den om sommeren og høsten vil være i den høye enden. Kun i kalde perioder vil du oppleve ubehag som følge av lav luftfuktighet, mens du ofte får problemer når den er for høy. Hvis du har tåke på innsiden av vinduene, er dette et tegn på for høy luftfuktighet.

Tips om vedlikehold

Daglig rengjøring er med vanlig universalrengjøringsmiddel og ev vindusvask, i noen tilfeller rengjøres laminatet i bunnen med laminatrens og en melaminsvamp.

Fenix-laminat må rengjøres hver dag med vanlig varmt vann og gjerne en mikrofiberklut.

NB! ved rengjøring legger man ofte igjen litt såperester på bordplaten, dette kan over tid skape en overflate som er fet og som gjør det vanskeligere å holde bordplaten pen og ren.

Flensgjennomsiktighet kan oppstå når underliming synker.

Lysinnfall og plassering kan ha innflytelse på hvor synlig slitasje og bruk er.

Laminat kan være lyst i den ene enden og mørkt i den andre enden.

_C4A3942

Fakta om laminat

Vedlikehold

Laminatbenkeplater kan være forskjellig å holde. Fettflekker og lignende kan være mere synlige på mørke ensartede samt matte overflater. Benkeplatene kan rengjøres med vanlig såpevann.

Toleranse

 • Leveres i tykkelse: 30 mm
 • Toleranse: Tykkelse +/- 1 mm, lengde og dybde +/- 2 mm – dette gjelder også alle former for utskjæringer.

Generelt

 • I laminat kan det forekomme små fargepigmenter som ikke har den samme grunnfarger som materialet. Dette er ikke reklamasjonsberettiget.
 • Der kan være små fargenyanser/ forskjeller på laminat, grundet lysinnfall, hvilken retning den vender.
 • Ved underlimning av vaske kan der forekomme at flensen blir synlig.
 • Varme fra gryter og el-apparater kan ødelegge laminat og lim.
Nordsjo-kjokken_Benkeplate_oppstilling-1

A: Overheng over ende uten understøttelse

 • Max 250 mm v/ 30 mm
 • Max 150 mm v/20 mm

B: Hjørneradius

 • ABS kant min R: 50 mm
 • Alu plexi min R: 80 mm

C: Avstand fra benkeplatekant til utskjæring (koketopp)

 • • Min 70 mm

D: Avstand fra benkeplatekant til vask

 • Min.70 mm

E: Overheng i dybderetning uten understøttelse

 • Max 250 mm v/ 30 mm
 • Max 150 mm v/20 mm

Det kan forekomme at flensen skinner igjennom ved underlimning av vasken.